Grundlæggende hvalpeapportering for fuglehunde.

Kriteriet for apportering er: hente/bringe, lige ud lige hjem med blødt greb. Der er tre elementer i apporterings øvelsen, selve apporteringen (hente/bringe), selvkontrol og sit/bliv.

Apportering.


Start inden døre, hvor der ikke er andre muligheder end at vende tilbage. Sæt dig med hvalpen mellem benene og kast en bold samtidig med du holder hvalpen tilbage. Så snart bolden ligger stiller slipper du hvalpen og siger jae -tag den. Gør dig selv interessant så hvalpen kommer tilbage. Tag ikke bolden men kæl med hvalpen samtidig med den har bolden i munden. Start på bare en meters afstand. Tag bolden og prøv igen.
Tre ting er meget vigtige:

Herudover skal man sørge for at alle i husstanden er enige om hvad man må og ikke må med hvalpen. Den må aldrig få skæld ud for at bære eller hente uanset hvad den tager. Hvis hvalpen tager noget forbudt bytter man med noget af den s legetøj. Løb aldrig efter hvalpen når den har noget i munden, da den for alt i verden ikke må opleve at man kan lege tagfat med noget i munden. Kast aldrig pinde eller bolde til hvalpen, da dette kun øger stressniveauet. Vil man træne med bold kan man gemme den i stedet for at kaste; men vent til første del af træningen virker.
Forsøg aldrig at træne aflevering samtidig med apporterings øvelserne. Ca. det førte år er det lige meget, hvordan den afleverer bare den kommer direkte hen til os.

Selvkontrol

Selv kontrol er indbygget i ovennævnte apport øvelse ved vi holder hvalpen tilbage. Den skal lære ALDRIG at løbe efter noget som bevæger sig. Af andre selvkontrol øvelser kan nævnes ikke at spise fra madskål, før man får lov og ikke at tage godbid fra hånd, før man får lov. Begge indgår i hvalpe kurset

Sit/bliv

Indlær sit kommando, gerne på fløjte. Træn i så mange forskellige situationer og lokaliteter som muligt. Start med sit for madskål; men udnyt også alle situationer, hvor hunden skal noget, f.eks. have snor på, ind i bilen, ud af døren osv. HUSK også at udnytte alle situationer med noget som bevæger sig, til at få hvalpen i sit.

Generelt

Test gerne om hvalpen vil tage vildt; men start ikke for tidligt med vildttræning. Al grundtræning SKAL foregå med dummyer.Aktivering Lederskab <----