Katalog over øvelser til brug under apporteringstræningen.

Apportere en "tabt" apport.

Gå et sted hvor der er en naturlig ledelinie tilbage. Feks et skovspor eller langs en hæk.
”Tab” en apport, fortsæt et passende stykke og send så hunden tilbage i sporet.I starten gør ikke så meget, hvis hunden opdager vi taber apporten, eller appporten ligger synligt. Vi kan også de første gange sørge for at have vinden i ryggen, så hunden skal appoetere i modvind.
Når hunden sendes skal vi vise tydelig retning med arm. Vi bruger øvelsen til at træne hunden til at gå i den retning vi anviser.

Apportere over terrænskel.

Det er en rigtig god ide at træne både kastede og skjulte apporter, hvor hunden skal passere et terræn skel. Terræn skel er der hvor f.eks mark går over i skov.
Denne ændring af terræntypen kan virke som en mur for den utrænede hund. Hvis hunden normalt kan apportere kastede apporter på 40 meter i åben terræn og man istedet kaster apporten nogle meter ind over terrænskellet til f.eks skov; men fortsat på same afstand, kan opgaven blive uløselig for hunden. Den fortsætter med at søge llige til kanten af skoven. Her må man ALDRIG stoppe hunden men blot gøre afstanden mindre ved selv at gå tættere på.
Man skal starte apportering over terrænskel på korte afstande,mget kortere en hvad hunden normalt magter.

Søg apport med slæbspor.

Tag en apport og forsyn den med en lang snor. Start ved (A) og kast apporten så langt du kan og træk den tilbage til dig. Tag snoren af og efterlad apporten ved (C). Apporten har nu efterladt et spor fra der hvor den landede til der hvor du efterlader den.
Gå nu om til (B) og send hunden til apport med kommando "søg apport". Sørg for at tilpasse afstanden du sender hunden på til dens aktuelle niveau. Start f.eks med 10 meter fra nedslagsstedet. Når hunden finder nedslagsstedet følger den slæbsporet ud til dummyen.
Send hunden så den har medvind eller eventuelt sidevind, så du ikke risikerer den følger vindfærten i stedet for slæbsporet. Man kan selvfølgelig også bruge vildt i denne øvelse.
Denne øvelser træner hunden i at finde anskudt vildt som er løbet fra nedfaldsstedet.

Søg apport kombineret med markering.

Gem en apport uden hunden ser det ved (A). Placer dig ved (C) og kast en apport vinkelret på retningen af den skjulte som hunden markerer (B). Send nu hunden efter den skjulte med kommando søg apport.
I starten vælger vi terræn og vind så det er nemt for hunden. Udlæg og kast på skovspor og lad hunden søge apport i mod vind. Klarer hunden opgaven med den skjulte apport tilfredsstillende får den også lov at hente den markerede.
Som hunden bliver dygtigere er det kun vores fantasi som sætter grænser for hvor svært vi kan lave opgaven. Vi kan ændre på vindretning og terræn, vi kan have flere skjulte og eller flere markerede.
Men husk hele tiden at opgaven kun skal være så tilpas svær at hunden klarer den.

Markering og søg apport i trekant.

Træn i trekant på følgende måde. Bestem trekantens hjørner til noget i terrænnet så du selv ved hvor trekanten er. Start ved (A) kast en markeret apport mod (B). Medens hunden henter denne apport kaster man en bagover ved (A). Når hunden har afleveret første apport går man fri ved fod med hunden frem til (B), Herfra sender man den så tilbage mod (A) efter den nu skjulte apport.
Medens hunden er på vej ind med denne apport kaster vi en apport med (C. Hunden må gerne lige stoppe op og markere kastet; men skal ellers komme direkte med den allerede opsamlede. Klarer hunden det ok, får den nu lov at apportere apporten ved (C).
Man kan så fortsætte med at kaste en skult ved (B) og når hunden har afleveret den markerede fra (C), kan man igen gå fri ved fod fram til (C) og sende hunden efter den skjulte ved (B).
Man kan variere i forhold til vinretning, terrænnets beskaffenhed og afstanden til apporterne.

At bede om lov til at apportere.

Væn hunden til at bede om lov til apportering. Forlang altid øjenkontakt inden apport kommando – hunden skal se på føreren inden den sendes af sted.

På vej hjem med apport under forstyrrelse.

Når hunden er på vej ind med en apport kastes en ny apport samtidigt. I starten kaster vi til siden eller bagud og kun kort. Vi skal kunne kaste en apport over hovedet på hunden når den er på vej ind med en apport. Hunden må gerne standse op og markere den kastede; men skal derudover komme direkte.
Se en lille video med markering og distrahering her,

Markeret apport over tæt vegetation med usynligt nedslag.

Kast en apport over noget tæt buskads. Lad hunden se kastet og markere retning; men ikke se hvor apporten falder. Man kan evt. montere et sæt streamers som hjælper hunden til at markere dummyens "flugt". Se en lille vide med træningen her. I videoens sidste del gør jeg det modat. Hunden kan ikke se kastet; men i stedet nedslaget og læg mærke til at Axel markerer dummyen inden han rent faktisk kan se den, fordi han kan høre lyden af streameren på apporten.

Mange synlige apporter på kort afstand.

Tag en håndfuld apporter og arbejd med dem på kort afstand. Kast en eller to apporter en 2-3 meter. Send hunden efter den ene.
Kast et par stykker mere. Kast apporterne med så tilpas afstand at du er istand til at pege ud for hunden hilken den skal hente hvornår. Man kan også kaste medens hunden er på vej ind. Det er også en god ide at have et par stykker i hånden og/eller liggende på jorden ved en selv.
De afleverede skal hunden selvfølgelig ignorerer ligesom den kun må tage en ad gangen.
Se en lille video med træningen her,

Fri ved fod øvelse mellem dummyer.

Ligesom som i afsnittet ovenfor kan vi træne hundens respekt og selvkontrol i forbindelse med dummyer ved at udlægge nogle dummyer og så gå fri ved fod med hunden mellem dem. Se en lille video med træningen her. Læg mærke til at jeg sidst i klippet også kaster en dummy. Jeg siger samtidig plads til Axel, ikke fordi han vil gå efter dummyen; men fordi han ellers sætter sig i stedet for at fortsætte følget i fri ved fod. Han har simpelthen lært at kast er lig med at sætte sig.

Aflevere, holde fast og tage på kommando.

Bland ALDRIG holde aflevering og holde fast træningen sammen med apporteringer under indlæring. Vent til hunden er mindst en 10 - 12 måneder eller ældre inden du begynder at interessere dig for hvordan den afleverer.
Sæt dig inden døre med en dummmy og lad hunden tage den på kommando. Lad den sidde med apporten i munden. Først kun et øjebllik senere i længere og længere tid. Rør ved apporten medens hunden sidder med den og lad den kun aflevere på kommanmdo tak.
Man kan ogå når hunden bliver sikker i at holde, lave plads øvelser og korte lineføriongsøvel medens hunden har apporten i munden.
Væn også hunden til KUN at tage apporten på kommando. Ligeså vel som den skal kunne holde fast, skal den ogå kunne modstå fristelsen til at tage apporten uden kommando, selv når denne svinges tæt forbi hovedet af den.

At bære ting i hverdagen er en fornøjelse for hunden.

Udnyt hundens inbyggede vilje og lyst til apportering i hverdagen. Lad hunden hjælpe med at bære ting. Den kan gå ind til mor med avisen, den kan bære rundstykker hjem fra bageren, den kan hjælpe med at bære varer ind, mulighederne er uendelige.

Brug af kaninflusher til træning af sit/stop lydigheden.

Der findes nogle forskellige tekniske hjælpemidler til træning af jagthunde.Bl.a. Due og kaninflushere. Disse anordninger kan sende en kunstig due eller kanin i luften eller hen af jorden foran hunden. Kaninflusheren bruges til at efterligne den springende kaning eller hare som hunden skal respektere i opspring. Det er simpelthen en kraftig elastik spændt ud mellem to tøjreskruer (dem man kan bruge til at tøjre sin hund til) I den ene ende har man en udløser som kan slippe elastikken. Dummyen er fastgjort med en simpel krog til elastikken, således den slipper elastikken når den efter at være "skudt af" igen bliver slap. Dummyen ligger altså løs og man kan vælge at lade hunden apportere.
Nå man har spændt elastikken ud og er klar til "affyring" er det vigtigt at man går med hunden i søg vinkelret eller evt. en lille smule i spids vinkel på den retning "kaninen" vil tage når den sendes afsted. Dette giver bedre muligheder for at gribe ind med en stop kommando, hvis hunden skulle være lidt løs i respekten. Man skal ikke lade hunden apportere "kaninen" hver gang den har respekteret perfekt; men højst en gang ud af ti. De andre gange fortsætter man søget og lader "kaninen" ligge.
Hvis hunden ikke respekterer "kaninen" skal man ikke fortsætte med kaninflusheren; men gå tilbage i sin træning med sit/stop.

Gå med dummy under lineføring.

Når hunden er sikker i den almindelige apportering og i lineføring, kan man evt. kombinere disse øvelser. Man kan også kombinere at holde en apport med sit, stå eller dæk. Hunden skal holde fast på apporten uanset, hvilken position man beder hunden indtage.

Hundens sendes efter skjult apport.

Træn skjulte apporteringer med hunden. Gerne overterrænskel; men vær altid omhyggelig med retningsangivelsen. Se en lille video her, med starten af søg apport indlæringen, hvor jeg først lader Axel apportere på kort afstand lige op i vinden. Han finde dummyen med det samme og jeg øger afstanden med et par meter og sender ham igen. Denne gang kommer han ikke lige på dummyen; men skal lige søge en runde før han finder den. Hunden skal de første gange finde dummyen næsten med det samme og afstanden skal kun øges i tilpas små bidder så hunden hele tiden får succes med at følge vores retningsanvisning.

Tilbage grundtræning - Tilbage jagttræning - Til toppen