Øvelser til brug ved schweisstræningen.

Knæk på sporet.

Start med at lave knækkene som meget bløde buer, som gradvis bøjes mere og mere. Så går man over til stumbe vinkler, derefter vinkelrette til sidst spidse vinkerden.

Knæk med tilbagegang.

Når man har klaret 3 timers prøven, er en af udfordringerne på 20 timers prøven at der er en tilbagegang i et af knækkene. En tilbagegang er når man går tilbage i sit eget spor og herefter vinkler væk fra sporet.
Man kan starte tilbagegangs træningen med at lægge knæk i en spids vinkel og så gradvis gøre vinklen mere og mere spids for til sidst at slutte med at gå tilbage i sit eget spor.

Rundgang.

Man kan også ændrer retning på sporet ved at lave en rundgang. Man kan starte med en enkelt rundgang som krydser over sporet i en anden retning. Senere kan man gå flere gange rundt i cirkler inden man går ud i anden retning. Man kan også kombinere rundgangen med et sårleje.

Stjerne.

En stjerne er et knæk med en spids vinklel, hvor der er flere "blinde" udgange i andre retninger. Når man laver en stjerne beslutter man sig for et centrum i stjernen. Det kan f.eks. være en træstub. Så starter man med at gå ud i en spids vinkel til modsat side af hvor man har planlagt sporet skal gå. Man går hver gang tilbage til stubben i sit eget spor. på denne måde laver man fire eller fem blinde udgange inden man forlader stjernen i en spids vinkel.

Buer med vinkel.

Buer med vinkler kan laves som en bue med en 90 graders vinkel eller bue med en spids vinkel.

Overgange.

Til overgange kan man bruge buer eller vinller. Et dyr som skal over en vej vil ofte være usikker og løbe lidt tilbage inden det krydser.

Sårleje.

Det er også vigtigt at man fra starten laver sårlejer. Et sårleje er et sted, hvor det anskudte dyr lægger sig, hvis det ellers får fred. Afhængig af anskydningens karakter enten findes forendt i sårlejet eller det kan flygte videre fra dette når det føler sig forfulgt f.eks ah schweisshunden.
Det er vigtigt vi lærer hunden at markere sårlejer, da disse kan give os vigtig information om dyrets tilstand. Skrab lidt i skovbunden og dryp ekstra blod og læg også gerne lidt hår, hudstykker eller som her en bensplint i sårlejet.

Andre forhindringer på sporet

Når hunden er blevet dygtig til at følge sporet kan vi begynde at bruge fantasien og lave forhindringer på sporet. Det kan være at lægge det over et væltet træ...

over en grøft....

eller over en lille bæk, et hegn eller andre naturlige forhindringer i terrænnet. Husk i disse situationer at at afsætte blod.

At lægge spor på en veksel

Brug gerne en naturlig veksel og lad sporet følge denne et stykke, for så at dreje vinkelret væk fra den. Især hvis det er en meget brugt veksel finder man ud af om hunden "holder fast ved sit spor".

Afledningsfært

Når man følger et spor af et anskudt dyr er det vigtigt at hunden følger den rigtige fært. Den skal ikke vise interesse for eventuelle friske spor som evt. kan krydse sporet af det anskudte dyr. Dette kan vi evt. træne ved at lægge sporet på tværs af en kendt og brugt veksel. Vi kan også lægge sporet oveni vekslen og så dreje vinkelret væk fra denne. En mulighed er også at lave et slæb med en dummy eller evt. en kanin, på tværs at sporet.

Anskudsstedet, anvist eller i "boks".

Til 400/3 timers prøven får man anvsit "anskudssted" og flugtretning, En gren i jorden markerer stedet og en tilspidset gren viser sporretningen.

Til de øvrige prøver får man ikke anvist anskudsed eller flugtretning; men får anvist et område på 20 x 20 meter hvorindefor sporet starter, det kan være mellem nogle nærmere udpegede træer, her markeret med rødt. Man skal så selv finde sporstarten og sporets retning.

Ved opstart i "boks" er anskudsstedet lavet ved at bruge lidt ekstra blod.

Dyret

For enden af sporet skal der ligge en dyreattrap eller et skind. Blot der er så stort at hunden kan få lov at ruske det. Husk også belønning til hunden udover dyret.

tilbage til sportræning