Hvalpetræningen

Hvornår og hvordan starter vi ?.

Hvis man vil have en virkelig god schweisshund, skal man starte med at præge den lille hvalp i retning af dette. Start med at lægge et slæb med noget lever eller lunge i et net. Stil hvalpens mad forenden af sporet. De første slæb skal ikke være for lange, kun 10-20 meter. Hvis dette fungerer fint nogle gange, kan vi slæbe en kronvildt klov. For enden af sporet lægger vi kloven og når hunden finder denne belønner vi den med dens mad, eller evt. noget ekstra godt mad.
Når hvalpen kan udrede et sådan slæb spor på et hundrede meter, kan vi gå over til sammen med slæbet af kloven at dryppe blod i sporet. Når vi har prøvet det nogle gange er det tid til at prøve fært skoene. Læg et spor med en kombination af færtsko og blod dryppet i sporet. Læg et skind forenden af sporet. Når hvalpen finder skindet skal den have lov at ruske det. Det handler om at holde øje med hvalpens reaktion og sørge for at holde dens motivation. Hvalpe sporene skal være så nemme at hvalpen følger dem lige i kernesporet.
Schweiss træning er special træning og det vi når at præge hunden med, det første år sidder for livet. Så sørg for at få hvalpen introduceret til færten af alle de forskellige vildtarter man senere ønsker den skal kunne arbejde med.
Hvalpe træningen handler først og fremmest om at præge hvalpen på de forskellige typer af fært emner vi senere vil arbejde med og så at vænne hvalpen til at følge spor. Allerede under hvalpetræningen er det vigtigt at vi ikke lader hvalpen bredsøge; men sørger for den holder sig så tæt på kerne sporet som muligt.